Bambusz panelek

Moso bambusz anyagok

Az általunk forgalmazott bambusz panelek - akár késztermékként érkeznek, akár a saját gyártású munkalapok, ajtófrontok alapanyagaként - az európai bambusz lapanyagokban piacvezető MOSO International cég termékei és a tömörfa panelekre vonatkozó szigorú európai szabványoknak mindenben megfelelnek. Az I. oszt. bútoripari minőségről olyan referenciákon keresztül győződhetünk meg, ami a madridi Bajaras repülőtéri terminál 200.000 m2-es bambusz burkolatától, a Toyota brüsszeli központjának bambusz elemein át a legújabb BMW modellek bambusz műszerfaláig tart.

Moso bambusz alapanyagok

A bambuszrudak ipari feldolgozása után (a szárítást, méretre vágást, fűrészelést és gyalulást követően) különböző keresztmetszetű, vékony, hosszú bambusz lécek állnak rendelkezésre. A bútoripari panelek ezek táblásításából készülnek. A panel mintázatát a bambusz lécek szélessége és ha többrétegű a panel, akkor a rétegek kialakítása határozza meg. A különböző bambusz panelekre az alábbi tulajdonságok egyöntetűen jellemzőek:

 • Egy vagy több vastagsági rétegben táblásítottak
 • Hossztoldás nélküliek, minden bambusz léc végigfut a tábla hosszán
 • A/B minőségű bútoripari panelek gyári csiszolt felülettel
 • az ipar számára megszokott táblaméretekben és vastagságban

Ezzel a kialakítással a hagyományos bútoripari megmunkálások számára (lapszabászat, élzárás, CNC marás, stb.) könnyen feldolgozhatóvá válik
mindegyik bambusz panel, akár szekrénytestnek, ajtófrontnak, munkalapnak szánják.

A panelek az alábbi gyári felületekben rendelhetőek:

Három gyári színben:
 • natúr színben – sárgás, a klasszikus bambuszrúd természetes szín
 • gőzölt szín –kávébarna (gőzöléses kezelés eredménye, ezzel az anyag tulajdonsága is javul.)
 • Thermokezelt - csokibarna színt kap a kezelés végén
 • További színek pácolással, színes olajozással érhetőek el.

Natúr bambusz panel    Gőzölt bambusz panel   Thermokezelt bambusz panel

Három mintázattal:
 • Horizontális minta – 20-22 mm széles lamellákból táblásítva, a gyűrűk mintázata (mint a csomók) szépen látszik.
 • Vertikális minta – 6-8 mm széles lamellákból táblásítva, modern, csíkos felületet ad
 • Fonott minta – rostokra préselt és újra tömörített bambusz, mozgalmas, hullámos erezettel, tömörsége és nagy súlya miatt elsősorban a parketta, munkalap gyártás alapanyaga.
Bambusz panel horizontális mintával           
Bambusz panel vertikális mintával          Bambusz panel vertikális mintával
Bambusz panel fonott mintával          Bambusz panel fonott mintával

 

Panel típusok szerkezet szerint:

A klasszikus bambusz panel alábbi négy felülete (a natúr és kávébarna színben horizont, vagy vertikális mintázattal) mindegyik vastagsági méretben rendelhető egy és többrétegű kivitelben is, valamint a bambuszból készült egyéb termékek (gerendák, parketták stb.) közt is a legszélesebb választékban gyártják. A Thermokezelt és fonott felületek szűkebb típusválasztékban rendelhetőek. A klasszikus négy felület:

Horizontális bambusz minta gőzölt színben  Horizontális bambusz minta natúr színben Vertikális bambusz minta gőzölt színben  Vertikális bambusz minta gőzölt színben


bambusz furnér

 

Bambusz furnér:

A bambusz furnér 0,6 mm vastag I. oszt. szeletelt bambusz csíkokból készült teríték, melyet a hátoldalára felvitt vékony, de  erős  cellulóz  filcréteg  erősít. A bambusz furnért különböző hordozókra ragasztva (MDF, bútorlap stb.) megváltoztathatjuk a panel egyes tulajdonságait, miközben a bambusz felületi megjelenése megmarad. (pl. kissebb súly, olcsóbb m2 ár, íves formák gyártása, tűzállóság, stb. ) Ilyen formán a belsőépítészeti kivitelezésekben sokkal szélesebb körben válik felhasználhatóvá a bambusz felület, mintha csak a panelekkel dolgizhatnánk.

Tovább...

 

 


Egyrétegű vékony bambusz panel

Egyrétegű vékony panel:

a  3-5  mm  vastag  egyrétegű  vékonypanelek  önmagukban  is  felhasználhatóak  (pl.  fiók fenéklemeznek,  hátfallemeznek,  ajtóbetétnek)  de  többrétegű  szendvicspanelek  gyártására  is  alkalmasak. Kiváló alapanyag az egyéb iparágak számára is: íjkészítésre, makettek, kiállítási installációk és egyéb dekorációs célra szánt termékekhez is ideális (pl. névjegykártya)
Tovább...

 

 


 

Többrétegű bambusz vastag panel

Többrétegű rétegű vastag panel: 

a 3 és 5 rétegű bambusz táblák mindegyik rétege, egymásra keresztben elhelyezett tömör bambusz  lamellákból  áll,  aminek  köszönhetően  a  panelek  élei  teljesen  egyedi  mintázatot  adnak.

Tovább...

 
 

 

Fonott bambusz panel

Fonott bambusz panel: 

magas nyomáson ragasztó hozzáadásával összepréselt, tömörített bambusz lamellák, melynek egyedi hullámos mintázatát azok véletlenszerű elrendeződése adja. Felülete szerint natúr, gőzölt (kávébarna) és e kettő keverékéből  létrejövő  zebra  mintás  paneleket  különböztetünk  meg.

Tovább...

 


 

Hasznos tanácsok:

1. panelek megmunkálása

Fűrészeléskor mindig éles, tömörfa vágáshoz ajánlott keményfémlapkás fűrészlapot válasszunk (ha nincs elővágó lap a gépen). Életlen szerszámnál, főleg keresztirányú vágás esetn (a többrétegű panelnél minden irányban) a bambusz panel hosszú vékony rostjai hosszan beszakadhatnak, amit igen nehéz kicsiszolni.

Csavarozás esetén fúrjuk elő és sűlyesztett fejű a csavarnál zenkeljük is. A gyengébb minőségű csavarok könnyen beleszakadhatnak.

Maráskor szintén éles szerszám szükséges a szép felülethez, magas fordulat és közepes előtolás ajánlott. Száliránnyal párhuzamos marásnál hosszan berepedhet.

Jól csiszolható, de a nem megfelelően kicsiszolt felületi egyenetlenségek, karcok és nyomódások a felületkezelés után sötétebbek lesznek.

2. panelek ragasztása

Beltéri szerkezetek ragasztásánál is célszerű D4, vagy PU ragasztókat használni, mint a trópusi fáknál. A felületre került ragasztófoltokat alaposan el kell távolítani, mert felületkezelésnél legtöbbször elszíneződik.

3. panelek felületkezelése

·Magas szilikon tartalma miatt lakkozáskor kráteres felületet adhat és a legtöbb lakkot idővel ledobja magáról, ezért szinte mindenhol javasolt inkább a felületkezelő olajok és viaszok használata. Az olaj a felületet közepesen besötétíti és főleg a gőzölt (kávébarna) felület nagyon szép érett színűvé válik.

A natúr színű panelek kevésbe, a gőzölt, kávébarna jobban színezhető pácokkal, vagy színes olajjal.

Olajok esetében minimum 2 réteget felvitele célszerű az olaj típusától és az igénybevételtől függően.

Kültéri használatnál (kerítéselem, falburkolat) figyelembe kell venni, hogy bár a panelek beltéri ragasztással készültek, azok a megfelelő felületkezeléssel (bütüvédő használata a vágott éleken + gombaölő alapozó + min. 2 réteg vékonylazúr) kültéren is jól használhatóak. A megfelelően kezelt panelek (3-4 évig utókezelés nélkül is) a felület enyhe öregedése mellett, tartósan jól tűrik a hazai időjárást. Tapasztalatainkat Remmers Induline kültéri vizes bázisú felületkezelő használatánál kaptuk.
 

Bambusz tárgyak

Alapanyag árak és vásárlás

 

Bemutatóterem

7634 Pécs, Rácvárosi út 15.

Nyitvatartás:

H-P: 9-17
egyéb időpontban egyeztetéssel!

 

Kapcsolat

Hívjon minket: +36 70 388 91 83

Írjon nekünk: david@fafutar.hu