Bambusz anyagok

Fedezze föl a bambusz előnyeit !

 

bambusz parketta

bambusz parketta

Ugyan a 'Moso' bambusz és a bambuszok a fűfélék csaladjába tartoznak, azonban kitűnő, a keményfákhoz hasonló jellemzőkkel rendelkeznek: kemények és ellenállóak. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy méretváltozása sem jelentős ( dagadás és zsugorodás), tehát egy stabil anyag, akkor érthetővé válik, hogy miért is használjuk a MOSO bambuszt a bútoripar alapanyagaként.

 

Másrészről a bambusz egy végtelenített alapanyag forrás. Gyorsan nő (akár 1 méter/nap), s mivel csak az idősebb szálakat vágják ki (~5 éves korban) így a fiatalabb növényeknek mindig lesz elég életterük a növekedéshez. A kiemelkedő növekedési képességének, a hatékony kitermelésnek és gyártásnak köszönhetően a 'Moso' bambuszok több CO2-t kötnek meg, mint amennyivel terhelik a környezetet a gyártás és a szállítás során. Ezért a tömör MOSO bambusz termékek soha nem okoznak CO többletterhelést.

A bambusz felhasználása:

A bambusz anyagát füvek belül üres, fásodó nagy szárából nyerjük, melyek átmérője elérheti a 30 cm-t is, magasságuk 40 méterig terjed. A bambusz rendkívül gyorsan nő, a növekedési sebessége elérheti naponta a 60 cm-t, füves erdőket képezve.

A bambusz szárát a természetes előfordulásának vidékein már évezredek óta használják, és 1500-nál is több hagyományos alkalmazását dokumentálták. Könnyű és szilárd építési és asztalos, díszítési anyagként szolgáltak, valamint takács és fonott műtárgyak anyagaként is.
Jelenleg, új technológiáknak köszönhetően újabb felhasználási lehetőségek jelentek meg. A szárak falainak megfelelően metszett és összeragasztott elemeiből lapok és panelek készülnek, mely teljes értékű anyagnak minősül bútorok, parketták, padlóanyagok gyártásához.
A bambusz megismételhetetlen struktúrájával igéz meg bennünket (ez teljesen más, mint a fákból nyert anyagoké), valamint borostyán színével, amelyet megfelelő hőkezelés útján – hevítés – meg lehet változtatni.

A bambuszt saját élőhelyén emberemlékezet óta használják a bútorgyártásban. Ez köszönhető a rendkívűl jó tulajdonságainak:

Bambusz

- kifejezetten gyorsan megújuló forrásból származik 5-6 éven belül kitermelhető (kiváltható vele a fa mint alapanyag)
- nagyon strapabíró (bizonyítottan keményebb mint a legtöbb keményfa)
- vetemedésre nem hajlamos (nagyon magas a pára és szárazságtűrő képessége)
- nagyon egyszerű a kezelhetősége vízálló kemény olajjal (antiallergén hatású)
- hihetetlenül sokféle feldolgozottsága létezik, amik harmonikusan kombinálhatók az egyedi terek kialakításához (rúd – tekercs – parketta – panel ….)
- ellenáll a legtöbb európai kártevőknek
- nem dohosodik ( légzőnyílásain átereszti a levegőt)
 

 Bambusz bútorok

 

Bambusz lapanyagok, panelek, gerendák:

bambusz parkettaA hagyományos tömörfa lapokhoz hasonlóan a bambusz paneleket, gerendákat is méretre gyalult ~5*20 mm-es bambusz lamellákból készítik táblásítással. A felület vertikális mintázatát a lemellák vékonyabb oldala, a horizontális mintázatot a szélesebb oldala adja. Ez a két típus az egyrétegű vékonypanelek esetében mechanikai tulajdonságaiban is különbözik: a horizontális minta keresztirányban könnyebben vetemedik és hajlamosabb a törésre, minta a vertikális mintájú, amit a felhasználásnál is figyelembe kell venni. A lamellák kis keresztmetszete miatt csak 19 mm-es vastagságig készülnek egyrétegű bambusz panelek, a 20 mm-es vastagság felett töbrétegű szerkezettel rendelhetőek.

A fonott mintázat egy speciális, magas nyomáson préselt táblásítás eredménye. Kifejezetten kemény, nagy mértékben kopás és ütésálló felület. Az épületasztalos iparban elsősorban a parketták, gerendák, teraszlapok alapanyaga. A bútoriparban furnérként és vékonypanelként egyrétegű szerkezettel kerül forgalomba, a vastagabb paneleknél a többrétegű szerkezet fedőanyaga.

 

 

Bemutatóterem

7634 Pécs, Rácvárosi út 15.

Nyitvatartás:

H-P: 9-17
egyéb időpontban egyeztetéssel!

 

Kapcsolat

Hívjon minket: +36 70 388 91 83

Írjon nekünk: david@fafutar.hu