Egy és többrétegű vastag panelek

3.) Egy és többrétegű vastag panelek:

Bambusz panel szerkezetek

1-rétegű vastag panel: csak vertikális mintázattal készül a két alapszínben (natúr + gőzölt). Ideális frízanyagnak bútorajtókhoz, illetve ajtóbetétnek, elsősorban akkor, amikor marni kell, és a több réteg zavarja a megmunkálást, vagy az esztétikai megjelenést. Megmunkálás után egységes, homogén megjelenése van.

Bambusz panel gőzölt  Bambusz panel natúr

3 - rétegű vastag panel: 7, 16, 20, 25, 30 mm-es vastagságban,  2440 x 1220 mm-es táblaméretben

A 3-rétegű paneleknél a belső réteg a külső rétegekhez képest keresztirányú, ezért a panel nagyon erős ugyanakkor rugalmas marad. Mivel minden réteg tömör bambusz az változó szálirány miatt élei egyedülálló mintázatot mutatnak (habár szükség esetén azonos élfurnérral, vagy élléccel lezárható). Felhasználása:

  • önállóan a bútorgyártásban minden szerkezeti elemnek alkalmas magánlakásokba és közületi, ipari célra egyaránt (ajtólap, szekrénytest, fióktest, pultlap stb.)
  • belsőépítészetben fal- és padlóburkolatnak önmagában és/vagy hordozóra felragasztva, válaszfal-panelnek, térelválasztónak és egyéb beltéri kialakításokhoz, úgymint fürdőszobai burkolatok, lépcső, stb.
  • A felület keményolajjal kezelve kellemes sima tapintásúvá, színezhetővé és vízállóvá válik

Bambusz vastag panelek

 


5 – rétegű vastag panel: 20 és 40 mm-es vastagságban, 2440 x 1220 mm-es táblaméretben

A 20 mm-es 5 rétegű panel mindegyik rétege horizontális és azonos vastagságú, ezért csak horizont natúr, és horizont kávé felülettel rendelhető.

A 40 mm-es vastagság megjelenése és súlya miatt elsősorban munkalapnak, lépcsőlapnak és hasonló, robosztus megjelenésű szerkezetekhez kedvelt (pl. ágyak).
Egyéb tulajdonságaiban a fentebbi panelekkel azonos. A vastagabb típusok ismertetése részletesebben a bambusz munkalapoknál és lépcsőknél található!

Bambusz vastagpanel szerkezetek

Bambusz munkalap       Bambusz munkalapHasznos tanácsok:

1. panelek megmunkálása

Fűrészeléskor mindig éles, tömörfa vágáshoz ajánlott keményfémlapkás fűrészlapot válasszunk (ha nincs elővágó lap a gépen). Életlen szerszámnál, főleg keresztirányú vágás esetén (a többrétegű panelnél minden irányban) a bambusz panel hosszú vékony rostjai hosszan beszakadhatnak, amit igen nehéz kicsiszolni.

Csavarozás esetén fúrjuk elő és sülyesztett fejű a csavarnál zenkeljük is. A gyengébb minőségű csavarok könnyen beleszakadhatnak.

Maráskor szintén éles szerszám szükséges a szép felülethez, magas fordulat és közepes előtolás ajánlott. Száliránnyal párhuzamos marásnál hosszan berepedhet.

Jól csiszolható, de a nem megfelelően kicsiszolt felületi egyenetlenségek, karcok és nyomódások a felületkezelés után sötétebbek lesznek.

2. panelek ragasztása

Beltéri szerkezetek ragasztásánál is célszerű D4, vagy PU ragasztókat használni, mint a trópusi fáknál. A felületre került ragasztófoltokat alaposan el kell távolítani, mert felületkezelésnél legtöbbször elszíneződik.

3. panelek felületkezelése

·Magas szilikon tartalma miatt lakkozáskor kráteres felületet adhat és a legtöbb lakkot idővel ledobja magáról, ezért szinte mindenhol javasolt inkább a felületkezelő olajok és viaszok használata. Az olaj a felületet közepesen besötétíti és főleg a gőzölt (kávébarna) felület nagyon szép érett színűvé válik.

A natúr színű panelek kevésbe, a gőzölt, kávébarna jobban színezhető pácokkal, vagy színes olajjal.

Olajok esetében minimum 2 réteget felvitele célszerű az olaj típusától és az igénybevételtől függően.

Kültéri használatnál (kerítéselem, falburkolat) figyelembe kell venni, hogy bár a panelek beltéri ragasztással készültek, azok a megfelelő felületkezeléssel (bütüvédő használata a vágott éleken + gombaölő alapozó + min. 2 réteg vékonylazúr) kültéren is jól használhatóak. A megfelelően kezelt panelek (3-4 évig utókezelés nélkül is) a felület enyhe öregedése mellett, tartósan jól tűrik a hazai időjárást. Tapasztalatainkat Remmers Induline kültéri vizes bázisú felületkezelő használatánál kaptuk.
Alapanyag árak és vásárlás

Alapanyag árak és vásárlás

 

Bemutatóterem

7634 Pécs, Rácvárosi út 15.

Nyitvatartás:

H-P: 9-17
egyéb időpontban egyeztetéssel!

 

Kapcsolat

Hívjon minket: +36 70 388 91 83

Írjon nekünk: david@fafutar.hu