"JÓ TUDNI" a bambuszrúdról

A bambuszrudakból készített tekercsek és panelek kiválóan alkalmasak kerítés, korlát készítéséhez. Ezekből az előkészített bambusz elemekből a már meglevő kerítések esztétikai felújítása is könnyen elvégezhető, ahol a meglevő kerítés megmarad a tartószerkezetnek. Egyszerűen és gyorsan házilag kivitelezhető így a kerítés felújítása. Amennyiben új kerítés készül, akkor a tartószerkezet, vagy keret legtöbbször fenyőfa, bambuszrúd, esetleg fémszerkezet. Mindegyik felhasználás esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

A kűltéri bambusz kerítéselemek elhelyezése:

Bambusz kerítés

 • A rudak alja ne érintkezzen közvetlenül a talajjal, vagy pangó vízzel  
 • amennyiben a rudak szinte közvetlenül a talaj felett érnek véget azok alá kavicságyat célszerű tenni, ami elvezeti a vizet.
 • a nyitott rúdvégeket célszerű alaposan impregnálni, bütüvédeni, mert ez a "gyenge pont"

 

 

A kerítéselemek kialakítása:
 

Bambusz kerítés

 • az egész rudak, teteje (mivel belül üreges) a gyűrűk felett legyen elvágva, amivel természetesen zárt marad
 • A bambuszrúd tekercsek és kerítéselemek egyik vége ilyen, mindig ez kerüljön felefelé
 • célszerű egy elemmel letakarni, hogy a bele kerülő pangó víz ne tudja károsítani (pl. felezett bambuszrúddal lezárni)

 

 

 

Felületkezelés, kiegészítők:
 

A rudak felületét az UV-sugárzás és az időjárás hatása öregíti, beszürkül, ennek elkerülésére:

 • bambuszrudakhoz való felületkezelővel kell lekezelni és időnként karban tartani, mint bármely más fából készített kerítést.
 • a beszűrkült rudakat először felület felújítóvak regeneráljuk, utána olajozzuk 
 • Csavarozásra min. A2-es rozsdamentes kültéri csavart használjunk 
 • UV-álló kötözőanyagot használjunk (pl. Hempex (esetleg PP) kötözőt) amik nem öregednek el 1-2 éven belül.

 

Komplett bambusz kerítések:

 Az egész, vagy felezett bambuszrudakból készült betétet fenyőfa, bambuszrúd, vagy rozsdamentes acél (ritkábban alumínium) keretbe foglalva olyan beépítésre kész panelt kapunk, melyet beltéri térelválasztónak, korlátnak, vagy kerítéselemnek egyaránt használhatunk. A bambuszrúd tekercsek és kerítéselemek gyári méretei az általánosan használt kilakításokhoz igazodnak. A változatos anyagú és formájú panelek egyedi igények szerint gyárthatóak le és a felhasznált alapanyagtól függően sokféle stílusú környetetbe beleillenek.

Néhány legelterjedtebb megjelenés:

Bambusz kerítéselem Bambusz kerítéselem 

SHION - kerítéselem bambuszrúd kerettel:

MOSO bambuszból készült keret Tonkin bambuszrúd betéttel. A szerkezett előre le van kezelve, külön ajtó, sarok és ablakos elemmel is rendelkezik. Az oszlopok kialakítása is a keritéssel harmonizál.

 

 

 

 

Kerítéselem fa kerettel:

 • általában diófa színűre pácolt fenyőfa a keret, benne többféle kialakítású bambuszrúd betéttel 
 • Bamboo X-treme thermokezelt kerettel nagyon tartós és modern megjelenésű kerítés, korlát készíthető
 • fekete díszkötérrel kifejezetten Japán stílusú is lehet.
 • kialakítása miatt beltéri térelválaztónak, paravánnak is ideális.

 

 

 

 

Bambusz kerítéselem

Kerítéselem acél kerettel:

 • Egyedi méretre gyártott kerítéselem rozsdamentes acél kerettel, a képen MOSO bambuszrúd betéttel.
 • Nagyon tartós, erős és magas minőségű termék.
 • Megjelenését és árát tekintve is prémium termék

 

 

Bambusz kerítéselem

Különleges kerítések, korlátok:

Néhány korlát és kerítés típusnak csak a képzelet szab határt. Gyártásuk egyedi árajánlat alapján.

 

 

 

 

Általános bambusz termékismertető:

A bambusz rúd már önmagában különleges tulajdonságokkal bír. Külsőleg is változik megjelenése a bambusz fajtájától függően, amit felületkezeléssel tovább módosíthatunk. De még egy fajon belül is nagy eltérések lehetnek a megjelenésben, formában és színben, amit a színezet felületkezelés sem tud megszüntetni. A bambuszrudak különbségei megmutatkozhatnak a színben, foltokban, csíkosságban, alakban, méretben, falvastagságban és a felületi minőségben is. A növekedési habitus következtében gyengén, vagy erősen kúpos lehet a rúd (pl. erősen vékonyodik), ez általában egyenletes, de soha nem vékonyodik szabályosan. A bambusz vesszők betakarítás után vannak osztályozva , szárítják, részben kezelik és tisztítják a rudakat. A betakarítás és a szállítás során a bambusz rudak részlegesen sérülhetnek, mert a bambuszon nincs védő kéreg. A rudakat lehet égetéssel egyengetni, ami feketés foltokként néha látszódhat is. Mivel természetes termék nem lehet teljesen kizárni a szennyeződéseket és a felületi penészesedést. A bambusz rudakat a vékony és vastag végeinek méretei alapján sorolják kategóriákba. Ez változhat + / -8 %-al a két vége között, attól függően, hogy milyen típusú és hosszú a rúd , néha a vékonyabb vége akár 10-75 %-kal is keskenyebb lehet (pl. 4 és 6 fm-es szálaknál néhány fajta esetén).

A bambusz rudak a környezeti hatásokra dagadással és zsugorodással reagálnak, ami olyan igénybevételt jelenthet, ami (a párhuzamos szálak elrendezése miatt) repedésekhez vezethet. Ezek a repedések részben járhatnak recsegő, vagy pattogó zajjal, attól függően, hogy a bambusz fajtájánál ez a viselkedés mennyire hangsúlyos. A rudak sorrendje a repedezésre legkevésbé hajlamostól indulva: Guadua , Tonkin , Nigra , Boryana , Petung , Moso sárga / Moso természetes sárga / zöld Moso , Wulung , Tutul és Moso karamell . A repedés lehetőségét minimalizálni lehet, de nem lehet teljesen kiküszöbölni, sem előre jelezni! Beltérben célszerű betartani az orvosok által ajánlott páratartalmat, mintegy 45-55 %-ot és a gyors éghajlati változásokat  - mint a hirtelen hőmérsékleti ugrások - kerülni javasolt. Télen és nyáron is erősíti a száraz levegő a repedések képződését. A gyors, komplett klímaváltozásokat el kell kerülni. Ázsiai asztalosok úgy minimalizálják a repedéseket , hogy egy hosszanti bemetszést ejtenek, amivel a rúdban levő feszültség irányítottan távozik.

A bambusz csövek színe az időjárás hatására megváltozik a külső klimatikus körülmények között, elsősorban a csapadék és a napsugárzás hatására. A bambusz sűrű és kemény felülete kezdetben saját természetes védelmet  ad az időjárás ellen. Hosszú távon azonban ez elégtelen,  a rendszeres gondozás és a megfelelő bevonat használata szükséges ( pl. bambusz védő olaj) , amely UV védelmet és víztaszító réteget ad a rúdnak a terheléstől függően . Meg kell jegyezni, hogy a bevonatok csak a felszínen adnak védelmet, ami ellenére mégis okozhatnak különböző környezeti hatások elszíneződést, ezért a konstruktív időjárás elleni védelem javasolt minden esetben. Ez magában foglalja a fizikai megelőző védelmet, amelyek minimálisra csökkentik az időjárás intenzív terhelését (pl. burkolatok / tető túlnyúlás , függőleges szerelés, pangó, vagy állandó vízzel való érintkezés megelőzése)

Megmunkálásnál általánosságban szükséges figyelembe venni:

 • felületkezelés előtt - a tapadás elősegítése miatt - szükséges finom csiszolóval a felületet enyhén megcsiszolni
 • csavarozás esetén fúrjuk elő a rudakat, a csavarfej és szár ne feszítse a rudat - ez repedéshez vezet
 • lehetőleg tányérfejű csavarokat használjunk a vékonyabb rudaknál
 • mindig éles szerszámmal fúrjuk és vágjuk a rudakat, kerülve a felület kiszakadását, szálkásodását
 • hasított, vágott éleket csiszoljuk el, mert a rendkívűl erős és éles felület sérüléseket okozhat
 • kerüljük a rúd intenzív csavarását és hosszirányú erős befeszítését, mert az növeli a belső feszültséget és repedéshez vezethet
 • a megmunkálás és anyagkiválasztás kérdései esetén kérjen segítséget ügyfélszolgálatunkon

Garancia: A rudakat postázás esetén az igényeknek megfelelően válogatjuk. Ha a vásárlástól számított 8 napon belül megrepedt rudakat eredeti állapotában (nem felületkezelten, darabra vágottan, kifúrva) visszajuttatja üzletünkbe, azokat postaköltség ellenében díjmentesen kicseréljük. Az 1 hónapon belül megrepedteket  visszaküldés után (a fentebb részletezett állapotban) 50%-os kedvezménnyel becseréljük új rudakra.

Kérjük, vegye figyelembe , hogy a fentebbi leírásban részletezett tulajdonságok egyöntetűen jellemzőek a bambuszrudakra, teljesen normálisak a színben, kúposságban, alakban, méretben, textúrában, a repedésre való hajlamban jelentkező eltérések. A shop-ban szereplő képek és termékleírások általánosságban jellemzőek az adott rudakra, de mivel természetes termékről van szó, ezek nem jelenthetnek garantált tulajdonságokat, pláne nem  kötelező érvénnyel!

 

Méret és árak

 

Bemutatóterem

7634 Pécs, Rácvárosi út 15.

Nyitvatartás:

H-P: 9-17
egyéb időpontban egyeztetéssel!

 

Kapcsolat

Hívjon minket: +36 70 388 91 83

Írjon nekünk: david@fafutar.hu